23 Mayıs 2007 Çarşamba

Sevgi Hatırlatmaları


Çocuğunuza duyduğunuz sevgiyi sözel olarak ifade ettiğiniz kadar, fiziksel olarak da ifade edin. Öpün, kucağınıza alın. Sizi hissetsin.

. Çocuğunuzun inatçılığını, ısrarcılığını problem olarak algılamayın. Bunun kişiliğinin gelişime sürecindeki " Kendi Olma " mücadelesinin doğal ve sağlıklı bir sonucu olduğunu düşünün. Bu nedenle zorla bir şey yaptırma konusunda ısrarcı olmayın. Bir çözüme odaklanıp kalmayın. Her zaman bir problemin çözümünde birçok seçenek olduğunu hatırlayın.

. Çocuğunuzun yeni tanıştığı kişileri öpmesi, hatırlarını sorması, her türlü sorularına samimi cevap vermesi için zorlamayın. Siz nasıl yeni tanıştığınız kişilerle ilişkilerinizi belli bir süre içinde ilerletebilirseniz, çocuğunuzun da bu zamana ihtiyacı olduğunu bilin.

. Çocuğunuza, onun yardıma ihtiyacınız olduğunu ifade edin. " Tabakları taşımak için yardımına ihtiyacım var" vb kullanın.

. Çocukların başına gelen kazaların çok büyük bir kısmı, çocukların davranışlarının tehlikeli olabilecek sonuçları önceden kestirmesi ile ilgilidir. Bu nedenle tedbiri siz alın.

. Çocuğunuzla aranızda anlaşmazlıklar olabilir. Bu çok doğaldır. Ancak asla, çocuğunuzun çözülmemiş sorunlarla uyumasına izin vermeyin.

. Çocuğunuza kızdığız zaman "Ben artık seni sevmiyorum, başka anne bulacağım. Sen kötü bir babasın" vb ifadeler kullanabilir. Panik olmayın. Dilinin söylediğini, kalbinin hissetmediğinden emin olun. "Sen böyle
düşünebilirsin ama ben her zaman seni sevmeye devam edeceğim ve annen olarak kalacağım. Annelerin ve babaların çocuklarına olan sevgisi, onlara kızdıklarında da bitmez vb ifadeler kullanın.

. Çocuğunuza "Hoşça kal" demeden ondan ayrılmayın. Sizi içerde sanırken, siz kaçıp giderseniz çocuğunuz size olan güvenini yitirir ve her zaman onu bırakacağınızı düşünerek kaygılanır.

. Küçük çocuklar çok neşeliyken, gülerlerken aniden mutsuzlaşabilirler, hırçınlaşabilirler, ağlayabilirler. Bunun bir sorun belirtisi olduğunu düşünüp paniklemeyin. Normal gelişimlerinin yaş özelliği olduğunu ve giderek
daha tutarlı tepkilere yönlenebileceklerini unutmayın.

. Eğer çocuğunuzun olumlu davranışlarını görmemezlikten gelirseniz, çocuk bir müddet sonra olumlu davranışlarından uzaklaşır ve ilginizi çekmek için istenmedik davranışlara yönelir. Ayakkabısını kendi başına giymeyi başardığında görmezseniz, çamurlu ayakkabıları ile eve girerek dikkatinizi çekecektir. Küçük çocuklar için önemli olan anne babasının ilgisidir. Bu ilginin olumlu ya da olumsuz yönde kazanılması önemli değildir.

Prof.Dr.Belma Tuğrul'un Sevgi Mönüsü kitabından alıntılardır.

0 yorum on "Sevgi Hatırlatmaları"

 

Bengi_Abla Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez | Tested by Blogger Templates