23 Mayıs 2007 Çarşamba

Çocukların Hayvanlara İyi Davranmasını Nasıl Sağlarız?


Image Hosted by ImageShack.us Çocuğunuza hayvanların neden oyuncak ayısından farklı olduğunu, oyuncak kedisinin kuyruğundan tutup sallarken bir kedinin neden kuyruğunu çekemeyeceğini öğretmenin çok zor olduğunu düşünüyor olabilirsiniz ve olası tehlikeleri ber taraf etmek için, çocuğunuzu hayvanlardan korkutmayı, uzak tutmayı da bir çare olarak görüyor olabilirsiniz.
Çocukların hayvanlara davranışlarını gözlemlerseniz neredeyse işkence düzeyine vardığını farkedeceksiniz. Aslında bunu yaparken çocuk bilinçli olarak hayvanlara zarar vermeyi istemez ve zarar verebileceğini de bilmez. Bu nedenle hayvanların da canı olduğunu, tıpkı birisi senin kulağını çektiğinde canın acırsa onunda canının acıdığını, hayvanların oyuncak olmadığını öğretmelisiniz. Onların canını yakacak davranışların kabul edilemeceğini öğretin.
Çocuğun insan haklarını öğrenmesi kadar hayvan haklarını da öğrenmesi gereklidir. Çocuğunuza hayvanlara karşı büyük veya küçük yumuşak ve nazik davranmayı öğretirseniz, hem savunmasız küçük hayvanların çocuklarınızdan zarar görmesini önlemiş, hemde büyük ve kendini savunabilecek bir hayvan karşısında da çocuğunuzun zarar görmesini engellemiş olursunuz.
Çocuklarınıza hayvanlardan korkmayı değil, onlarında tıpkı bizim gibi canlılar olduklarını, bu dünyanın bizim olduğu kadar onlarada ait olduğunu öğretin. Eğer evinizde bir hayvan besliyorsanız ona alıştırın, çocuğunuzun bu hayvana gösterdiğiniz sevgiyi görmesini sağlayın.
Çocuğunuzla birlikte sevin, beraber besleyin. Çocuğunuz istemeden kedinizin kuyruğuna basmışsa, nasıl çocuğunuzun bir yeri acıdığında, öpüp geçiriyorsanız, kedinize de “acıdı mı
Öpeyim geçsin” demeniz, çocuğunuza onunda canının acıyabildiğini göstermenin en etkili yolu olacaktır.

Eğer evinizde hayvan besleyemiyorsanız ona hayvan resimleri içeren kitaplar alın, öyküler anlatın. Birlikte gözlemleyin, evinizin balkonundan belki kendisine yuva yapmak için çalı çırpı taşıyan bir serçeyi, bir anne köpeğin yavrularını emzirmesini izleyin.
Hayvanları kızdıracak davranışlardan uzak durmasını öğretin, uyuyan bir hayvanı uyandırmanın, mamasını yiyen bir köpeğin mamasını almanın, minicik bir yavru kediyi annesinin yanından almanın tehlikeli olabileceğini, bu hayvanların da korkabileceğini, kızabileceğini, anne kedinin yavrusunu korumak isteyebileceğini veya yavruyu alıp başka bir yere bıraktığında artık annesinin bu yavruyu bulamayacağını, kaybolacağını, annesinin onu arayıp üzüleceğini anlatın.
Çocuklarımız bir çok davranışında bizi örnek alıyor, eğer biz hayvanlara karşı nazik, yumuşak ve düşünceliysek çocuğumuzda hayvanlara karşı nazik, şefkatli, sevgi dolu ve düşünceli olacaktır.

0 yorum on "Çocukların Hayvanlara İyi Davranmasını Nasıl Sağlarız?"

 

Bengi_Abla Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez | Tested by Blogger Templates